Ugur Sahinm, cofondator al companiei farmaceutice germane BioNTech, susține că vacciunul Pfizer e eficient şi împotriva variantei indiene.
Situația sanitară se înrăutățește în India, în contextul în care numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și numărul de decese cresc de la zi la zi.
În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că varianta indiană a SARS-CoV-2, despre care se crede că ar cauza criza sanitară din prezent din India, a fost detectată în „cel puțin 17 țări”.
„Metoda noastră se bazează pe experienţa căpătată împotriva cancerului. Am experimentat cu multe variante şi, până acum, cu toate am obţinut rezultate bune”, a declarat Sahin, la o întâlnire online cu reprezentanţi ai mass-media din Germania. „Sunt încrezător că vom obţine rezultate bune şi împotriva variantei indiene”, a spus el referitor la această mutaţie a virusului SARS-CoV-2, mult mai agresivă decât cele detectate anterior. „Până acum, vaccinul a dovedit eficacitate practic împotriva tuturor mutaţiilor cunoscute”, a insistat el.
Sahin a adăugat, de asemenea, că vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea fi autorizat în China „cel târziu în iunie”.
„Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, cel târziu în august, când vaccinarea va fi atins aproximativ 70% din populaţie. Biotehnologia studiază, de asemenea, siguranţa vaccinului său asupra copiilor. Dar numai când avem date complete putem recomanda şi vaccinarea”, spune Sahin.
În ceea ce priveşte durata protecţiei, Sahin afirmă: „Datele privind vaccinurile ne arată că răspunsul imun scade odată cu trecerea timpului. O a treia doză va fi probabil necesară între 9 şi 12 luni după prima şi din nou periodic la fiecare 12 -18 luni”.
OMS spune că varianta B.1.617, cunoscută drept varianta sau tulpina indiană, fiind descoperită pentru prima dată în această țară, a fost detectată în peste 1.200 de secvențe de genom, în „cel puțin 17 țări”, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a anunțat OMS.